Magyar Deutch English
 
 

Vízszűrő, vízkezelő berendezések forgalmazása

Hírlevél       Feliratkozom

UV csírátlanítók

Az UV fertőtlenítés elve
Meghatározott hullámhossz tartományban az ultraibolya sugárzás erős fertőtlenítő hatással rendelkezik. Ez a fajta fertőtlenítés nem kémiai, hanem fizikai úton hatástalanítja a mikroorganizmusokat. Az UV fényt a sejtek DNS-e nyeli el, miáltal a DNS-ben egyes bázispárok közötti kötések módosulnak. A fertőtlenítés szempontjából legjelentősebb a timin nukleotidok dimerizációja (Varga és Lugosi). A kialakult timin dimerek ugyanis megakadályozzák a DNS-szál olvasását, ezáltal a DNS replikációja megakad, a sejtosztódás megáll (8. ábra). A fertőtlenítés hatékonysága nem függ a kezelésre kerülő víz pH értékétől. Az UV sugárzással történő fertőtlenítés során nem képződnek egészségre ártalmas melléktermékek, a kezelés hatékonyságát az ammónium, vagy egyéb ionok jelenléte nem befolyásolja. Az ultraibolya sugárzás azonban csak néhány centiméteres vízrétegben tudja fertőtlenítő hatását a kívánt mértékben kifejteni. A sugárzás fertőtlenítő hatását csak a sugárzás időtartama alatt tudja kifejteni, a hálózatbeli mikroorganizmus-elszaporodást nem tudja megakadályozni. Ezért az ózonhoz és a klóraminhoz hasonlóan vezetékes ivóvíz-ellátásban fertőtlenítőszerként csak más anyagokkal kombinálva alkalmazható. Az UV fertőtlenítés a vízhozamtól függően zárt vagy nyitott rendszerben történik. A 9. ábra egy zárt kialakítású reaktort mutat, amely leginkább a kis vízhozamokra jellemző kialakítás.

Az UV fertőtlenítés során a fertőtlenítendő vizet egy nyomás alatti reaktoron vezetjük keresztül.

 

A reaktorban a berendezés kapacitásától függöen szabályos távoságra UV csövek kerülnek elhelyezésre. Az UV csövek a reaktorban úgy kerülnek elhelyezésre, hogy a reaktor teljes keresztmetszetében megfelelő intenzítással tudjon a fény terjedni, és így a csírátlanítás tökéletes legyen. A reaktoron átáramoltatott víz az UV csövek között áramlik keresztül.

 

Fontos, hogy a fertőtlenítésre szánt víz megfelelő mértékű mechanikai előszűrésnek legyen alávetve. Amennyiben a vízben mechanikai szennyeződések találhatóak, akkor a víz átláthatósága csökken, és ezzel az UV fény terjedési képessége is csökken. Ezzel a fertőtlenítés hatásfoka is csökken.

 

Fontos tényező még az, hogy az UV lámpáknak az idő előrehaladtával jelentősen csökkenhet az intenzítása, ezért ezek rendszeres cserélyéről folyamatosan gondoskodni kell.